Κατοικία Ροδίαλος

Μαθήματα Μαγειρικής

Τα συμπόσια είναι μια εναλλακτική περιήγηση στη γεύση. Μπορεί να είναι μονοήμερα, διήμερα, μέχρι εβδομαδιαία και προσφέρουν απλά γευστικά «μαθήματα» για τις  διατροφικές επιλογές μας που διαρκούν  από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η κρητική -αγροτική- κουζίνα, είναι ήδη γνωστή σαν μια από τις υγιεινότερες στον κόσμο. Σίγουρα δεν οφείλεται η φήμη της μόνο στο ελαιόλαδο! Εμείς εδώ την εφαρμόσαμε -αυστηρά- πριν ακόμα γίνει μόδα!. Ο συνδυασμός των τροφών, η σύνθεσή τους, πάντα σύμφωνα  με την εποχή, τα αγνά υλικά -στη περίπτωσή μας βιολογικά- η γνώση για ένα  σωστό, υγιεινό και πλούσιο γεύμα, οι παλιές απλές συνταγές, άλλοτε «πειραγμένες» και άλλοτε ατόφιες, προσφέρουν ένα αποτέλεσμα υψηλής μαγειρικής τέχνης και γεύματα «μεγάλης κουζίνας».

Όλα αρχίζουν με ένα κρητικοκεντρικό πρόγευμα γύρω στις 10 το πρωί, όπου συζητούμε το μενού της ημέρας. Αφού απολαύσουμε το μπάνιο, τον περίπατο, το διάβασμα μας, η ακόμα αφού προσφέρουμε μια μικρή βοήθεια στη μαγείρισσα, μαζευόμαστε σιγά- σιγά, για ένα απεριτίφ. Ρακί με μεζέ, είναι η αρχή της ευωχίας. Αν θέλουμε παρακολουθούμε την παρασκευή του φαγητού. Αργότερα, στο τραπέζι, απολαμβάνουμε -όλοι μαζί- τις επιλογές μας, πίνοντας και συζητώντας. Ξεκινώντας από τη συνταγή -την δίνουμε και γραπτώς- προχωρούμε στον πολιτισμό της κουζίνας, του τόπου μας, περνάμε στην ιστορία , τις συνήθειές μας, τα ενδιαφέροντά μας, την πολιτική, την τέχνη, τις απόψεις μας. Την ώρα του καφέ -με γλυκό του κουταλιού- κάνουμε και ακούμε προτάσεις για το υπόλοιπο της ημέρας και τελειώνοντας έχουμε την βεβαιότητα ότι σίγουρα συμβάλλαμε στην πρόοδο της παγκοσμιοποίησης και μάλιστα με ήπιο και φυσικό τρόπο.

Ένα εβδομαδιαίο συμπόσιο, περιλαμβάνει  όλες τις εποχικές γεύσεις της Κρήτης και όλα τα καλά της μεσογειακής διατροφής. Δηλ. κρέας, ζυμαρικά, λαδερό, ψάρι όσπρια, πουλερικά. Κάθε συμπόσιο, είναι ένα πλήρες γεύμα, με ορεκτικό, πρώτο και κυρίως πιάτο, σαλάτα, γλυκό, καφέ. Και με τους σωστούς συνδυασμούς! Κρασί και αλκοόλ προσφέρονται άφθονα και δωρεάν. Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι αμελητέο: Τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό, τίποτα δεν επιβάλλεται και δεν υπάρχουν ωράρια. Όλα είναι μια γιορτή, ένα συμπόσιο. Γι αυτό αν θελήσετε, όποτε θελήσετε, μαγειρεύετε εσείς  κι  εμείς θα φάμε!

Σημείωση: Είμαστε οι πρώτοι που σκεφτήκαμε να κάνουμε μαθήματα μαγειρικής σαν εναλλακτικό πρόγραμμα τουρισμού και το κάνουμε εδώ και 20 χρόνια! Πάντα με βιολογικά προϊόντα και με αυστηρή προσήλωση στην εποχιακή διατροφή, στους σωστούς συνδυασμούς και στις κρητικές συνταγές. Αυτή είναι η διαφορά μας από άλλους…

Περισσότερα για αυθεντικές εμπειρίες στην ελληνική κουζίνα www.cuisineblue.com